Povestea sau capcana succesului

Succesul stă în mintea fiecăruia, așa cum frumusețea este în ochii privitorului. Fiecare dintre noi înțelege altceva prin succes și își definește obiectivele și experiențele prin filtrul acestui concept. Unii sunt veșnic nemulțumiți și indiferent cât acumulează nu e suficient iar alții sunt împăcați cu tot ce au și sunt. Acestea sunt extremele, există bineînțeles majoritatea care oscilează între aceste stări. Fiind un construct social, succesul are rol de validare din partea celorlalți și vine la pachet cu o mulțime de condiționări.

Ne validăm prin modul în care ne privesc ceilalți dar omitem uneori să înțelegem că ei ne privesc doar așa cum le permitem noi să ne privească, așa cum ne privim noi înăuntrul nostru. Spiritul critic, nemulțumirile celorlalți reflectă ceea ce nu ne place la noi. Până și percepția asupra modului în care ne privesc ceilalți este viciat de același filtru subiectiv – putem merge până la extrema în care ceilalți să aibă o părere mult mai bună despre noi decât propria părere despre sine. Și uităm complet cine suntem cu adevărat.

Vedem peste tot poveștile de succes ale celor care au ieșit în evidență prin performanțele obținute. Cele mai multe vizează însă, partea materială. Aduc în față modele de succes care sunt dezirabile și ne atrag cu rapiditate spre a fi altcineva. La fiecare poveste de succes, sunt oameni care caută să replice rețeta de succes, în loc să fie inspirat să își găsească propriul loc, să își scrie propria poveste fără să caute succesul. Doar să se caute pe sine. Și să se accepte. Chiar dacă sună mai puțin atractivă această cale, regăsirea de sine și scrierea propriei povești vine cu daruri extrem de prețioase precum armonia și echilibrul interior, liniștea și pacea dinăuntrul ființei noastre.

Ce înseamnă pentru tine succesul? Dacă ai avea în momentul acesta acces la toate resursele existente în Univers, ce ți-ai dori să faci? Ce îți trezește bucurie în suflet și aduce aport atât ție cât și prin propagare comunității din care faci parte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *