Vinovăția si lipsa iubirii de sine

Nu știu alții cum sunt, dar la mine lipsa iubirii de sine a venit cu tone de procese de conștiință si vinovăție din plin. E complicată tema iubirii de sine, mai ales în contextul în care oamenii, o percep eronat ca egocentrism sau egoism, când dimpotrivă este gestul suprem de iubire și unicul dar pe care ni-l putem dărui.

Uitându-mã în spate la relațiile pe care le-am avut, am descoperit multe momente în care m-am pus cuminte deoparte și m-am comportat așa cum am avut impresia că își doresc ceilalți. Vorbesc de oamenii dragi mie, cei a căror iubire mi-am dorit-o de multe ori cu disperare. 

Foarte greu și foarte rar am reușit să îmi iau apărarea, să fiu alături de mine indiferent de deciziile luate. Mi-a fost mai simplu, să pun biciul pe mine și să mă judec aspru pentru fiecare alegere pe care am considerat-o necorespunzătoare cu imaginea proiectată despre mine. Și totul împachetat frumos în conceptul de evoluție. Cum să evoluezi fără bici? Prin activarea gândirii critice doar la nivel de evaluare a situației și producere a schimbării. Altfel, vinovația preia controlul alături de perfecționism și ne dă iluzia că evoluăm, când de fapt ne blocăm mintea pe gânduri redundante și adoptăm mult mai greu schimbarea.

Primii pași în iubirea de sine au fost conștientizarea și acceptarea a ceea ce sunt, în forma în care sunt. E foarte greu să schimbi ceva pe care nu îl conștientizezi și accepți din simplul motiv că încrâncenarea ce însoțește procesul te adâncește și mai mult în vinovație și nemulțumire de sine.

Cel mai mare inamic în tot acest proces este proiecția pe care care ne place să o facem asupra propriei persoane, modul în care ne place să credem că suntem. De câte ori nu m-am auzit spunând: eu nu am cum să fac așa ceva, nu-mi sta în fire, astfel de comportament nu mă caracterizează sau îmi e străin, de atâtea ori Universul a fost generos cu mine și mi-a oferit oportunități de manifestare, astfel încât să pot reactualiza imaginea despre sine, ce pot și ce nu pot face. Să judec mai puțin și să accept că sunt capabilă să fac lucruri reprobabile.

Revenind la iubirea de sine, elementul central al vieții fiecăruia dintre noi. Fără iubire, viața e pustiu! S-au lămurit de asta atât marii poeți, cât și majoritatea locuitorilor acestei planete. Cu toate acestea, mulți dintre noi căutam cu îndârjire, să găsim un suflet sau mai multe care să ne iubească și pe noi ca să compenseze lipsa noastră de iubire. Uneori ne iluzionăm că ne iubim, fără a ști cine suntem, ce preferințe și nevoi reale avem. Alteori, cădem în capcana lui EU știu, ne iluzionăm că știm cine suntem și că ne iubim, dar negăm părți din noi fiind convinși că suntem imaculați (sau măcar sperând sub sindromul perfecțiunii – Alba ca Zăpada).

Singurul mod în care putem evalua manifestarea iubirii de sine este observarea comportamentului, a modului în care reacționăm în diferite situații mai mult sau mai puțin provocatoare, raportându-ne la percepția pe care o avem despre noi în relația cu nevoile proprii și cu comportamentele celorlalți. Momentele în care ne iubim sinele sunt cele în care autenticitatea propriei manifestări nu mai e condiționată de factorii externi, în care lucrurile din jur nu ne mai deranjează: le observăm și atât, înțelegem cu adevărat că trăim niște experiențe ca să învățăm lecțiile pe care sufletele noastre și le-au asumat și nu o mai luăm personal, nu ne mai identificăm cu detaliile experiențelor ci privim cu îngăduință, blândețe și smerenie imaginea de ansamblu.

Chiar dacă poate nu iese de fiecare dată, merită încercat în fiecare clipă. Pentru că împreună cu observarea și conștientizarea situațiilor în care ne aflăm, vine înțelegerea a cine suntem și manifestarea iubirii de sine, claritatea adevărului interior și pacea. E drept că liniștea vine după furtună dar nici furtunile nu mai au aceeași intensitate când înțelegi că sunt doar niște fenomene, experiențe ce fac parte din procesul vieții.

Tu când ai manifestat ultima oară iubirea de sine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *